Thank you for your patience while we retrieve your images.
Created 31-Jan-13
54 photos

Kenmerken:
Het verenkleed van de Lepelaar is voornamelijk wit met in het zomerkleed een gele borstband. De snavel is zwart van kleur met een geel uiteinde, het uiteinde van de snavel is lang, plat en breed. In de broedtijd ontbreken de veren op de keel, zodat een oranje keelvlek ontstaat. In het zomerkleed bevindt zich een kuif van lange, afhangende veren op het achterhoofd. De lengte van de Lepelaar varieert van 80-93 cm.
Omschrijving:
Door de lepelachtige snavel is de Lepelaar van dichtbij met geen enkele andere vogel te verwarren. Op grote afstand en in de vlucht lijkt de vogel enigszins op de Zilverreiger. Hoewel de hals in de vlucht iets naar beneden hangt, wordt de hals niet in de voor reigers typerende S-vorm gehouden.
De unieke snavel gebruikt de Lepelaar om onder water met heen en weer maaiende bewegingen prooidieren zoals kleine vissen op te jagen. Opgeschrikte prooien worden vervolgens met een snelle beweging uit het water gehapt.
Lepelaars broeden in Europa op slechts een beperkt aantal plaatsen, waaronder in Nederland. Door het verdwijnen van veel geschikte leefgebieden en door het droogmalen van moerassen en andere vochtige gebieden was de Nederlandse populatie Lepelaars rond 1970 bijna uitgestorven. Door verschillende beschermingsmaatregelen en door vergroting van geschikte broedgebieden, broeden tegenwoordig weer meer dan 2.000 Lepelaars in Nederland.
Even corrigerenPunkerNestbouwVreedzame coexistentieKolonieEen jonge Lepelaar tijdens de landingEen volwassen LepelaarWaadvogelAvondlichtEen groeiend aantalEen Lepelaar, in de vlucht gevangenFoeragerende LepelaarLepelaars op de wiekenJuveniele LepelaarDe ware aard verradenEen taaie huid

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: