De gevolgen van het neoliberalisme op politiek terrein

July 17, 2023

De gevolgen van het neoliberalisme op politiek terrein

Dankzij het neoliberale regiem heeft Big Business veel geld verdiend. En aangezien geld en macht de kenmerken dragen van een Siamese tweeling beschikt Big Business over de mogelijkheid om macht uit te oefenen op die plaatsen, waar deze het meest profijtelijk is. En dat is waar de wet- en regelgeving worden gemaakt.

Doordat Big Business in de VS al jaren achtereen zowel de Democratische als de Republikeinse Partij ruimhartig financiert, wordt de partij die aan het bewind is verondersteld het belang van Big Business te dienen. Quid pro quo. Vandaar dat bij de grote belastingverlaging onder Trump in 2017 (voor overwegend het grote bedrijfsleven en de rijken) een Republikeinse senator de aanvaarding van deze wet als volgt beargumenteerde: “Dit waren we verschuldigd aan onze donoren”.

Het is bepaald cynisch te noemen dat dezelfde Republikeinse senatoren, die gezorgd hebben voor de belastingverlaging voor de rijken, vervolgens pleitten voor de invoering van kortingen op de uitgaven voor de medische zorg (waardoor deze zorg onbereikbaar zou worden voor miljoenen armere Amerikanen) en zelfs op sociale voorzieningen voor de allerarmsten, omdat anders de schuldenlast van de VS te hoog zou oplopen. De enige reden dat laatstgenoemde ideeën (nog) niet zijn gerealiseerd is gelegen in het feit dat de Republikeinen bij de Midterm verkiezingen van 5 november 2018 hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden waren kwijtgeraakt.

Het voorbeeld van de belastingverlaging brengt twee schrijnende zaken aan het licht: Ten eerste dat de Amerikaanse democratie, als gevolg van corruptie door Big Business, feitelijk failliet is en ten tweede dat dit noch de politiek, noch het bedrijfsleven lijkt te deren. Opmerking verdient in dit verband nog dat de Supreme Court, met zijn uitspraak Citizens United v. Federal Election Commission, in 2010 eigenhandig de sluizen heeft opengezet voor de huidige grootschalige corrumpering van de Amerikaanse politiek door Big Business. Aan de betalingen door het bedrijfsleven aan de politiek werd geen beperking gesteld, omdat deze zouden vallen onder de vrijheid van meningsuiting, zoals neergelegd in het First Amendment bij de Amerikaanse grondwet.

17 juli, 2023